Ten przepis brał udział w konkursie Tao-Tao i wygrał nagrodę w postaci zestawu sosów i produktów Tao-Tao
na ciasto;
1 jajko
1,5 szkl mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 szkl wody
mąka
100 gr szpinaku gotowanego
nadzienie;
500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 łyżka oleju
1 cebula
szczypta oregano
pół łyżeczki czosnku
pół łyżeczki imbiru
2 łyżeczki sosu imbirowego Tao-Tao
1 łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu grubo mielonego
2 jajka
100 gr szpinaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
na sos;
100 gr rodzynek
1 szkl rosołu z kurczaka
1 łyżka sosu imbirowego Tao-Tao
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotować ciasto naleśnikowe;
rozbić jajko z mlekiem i wodą, dodać sól i cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany, rozlać ciasto na dwie części , jedną zostawić normalną a do drugiej dodać zmiksowany szpinak.
Usmażyć naleśniki zielone i białe.
Przygotować nadzienie;
Na oleju przyrumienić cebulę , dodać mięso mielone i przyprawy ; oregano, czosnek, imbir sos imbirowy, sos sojowy, pieprz i smażyć ok 15 min. Lekko przestudzić i podzielić mięso na dwie części.. jedną zmiksować ze i szpinakiem, a drugą z koncentratem pomidorowym. Smarować naleśniki białe zielonym nadzieniem a zielone czerwonym.
Podawać na ciepło pokrojone ukośnie.
Przygotować sos;
rosół zagotować, dodać sos imbirowy rodzynki i cukier, pogotować ok 5 min, sos zagęścić mąką kukurydzianą. podawać w osobnej miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.