Pyszne paszteciki z jajkiem i szpinakiem w środku. Bardzo sycące danie.
6 porcji.
3 udka
1 marchewka
pół cebuli
łyżeczka kucharka
szczypta curry
pieprz do smaku
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
nadzienie szpinakowe:
200 gr szpinaku
1/4 cebuli
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta czosnku granulowanego
dodatkowo 6 jajek ugotowanych na twardo
ziarno sezamu do panierowania
olej do smażenia
Udka oczyścić i zdjąć skórkę, ugotować w rosole z marchewką cebulą, kucharkiem i szczyptą curry.
Wyjąć i ostudzić. Oddzielić mięso od kości włożyć do pojemnika robota, dodać marchewkę z rosołu i cebulę oraz surowe jajko sos sojowy i bułkę tartą.
wszystko zmiksować na jednolity pasztet.
Szpinak obgotować i posiekać, jeśli mrożony to rozmrozić i odlać nadmiar wody.
Na patelni przysmażyć na oleju sezamowym drobno posiekaną cebulkę, dodać szpinak i przyprawić pieprzem czosnkiem i sosem sojowym.. poddusić kilka minut i odparować nadmiar płynu.
Przygotować sobie spory kawałek folii na którym kłaść po ok 2 łyżki pasztetu z udek, rozpłaszczyć na wielkość złożonej dłoni, na wierzch ułożyć warstewkę szpinaku. Na środku ułożyć jajko ugotowane na twardo i przy pomocy foli uformować kulkę zamykając jajko i szpinak w środku.. delikatnie wyjąć i opanierować w sezamie , smażyć ze wszystkich stron w nieco głębszym oleju .. ok 1 cm od dna.
Podawać z ryżem na sypko. świeżymi pomidorami i sałatą .. dodatkowo podać łyżeczkę chrzanu wasabi.
6 porcji.
3 udka
1 marchewka
pół cebuli
łyżeczka kucharka
szczypta curry
pieprz do smaku
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
nadzienie szpinakowe:
200 gr szpinaku
1/4 cebuli
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta czosnku granulowanego
dodatkowo 6 jajek ugotowanych na twardo
ziarno sezamu do panierowania
olej do smażenia
Udka oczyścić i zdjąć skórkę, ugotować w rosole z marchewką cebulą, kucharkiem i szczyptą curry.
Wyjąć i ostudzić. Oddzielić mięso od kości włożyć do pojemnika robota, dodać marchewkę z rosołu i cebulę oraz surowe jajko sos sojowy i bułkę tartą.
wszystko zmiksować na jednolity pasztet.
Szpinak obgotować i posiekać, jeśli mrożony to rozmrozić i odlać nadmiar wody.
Na patelni przysmażyć na oleju sezamowym drobno posiekaną cebulkę, dodać szpinak i przyprawić pieprzem czosnkiem i sosem sojowym.. poddusić kilka minut i odparować nadmiar płynu.
Przygotować sobie spory kawałek folii na którym kłaść po ok 2 łyżki pasztetu z udek, rozpłaszczyć na wielkość złożonej dłoni, na wierzch ułożyć warstewkę szpinaku. Na środku ułożyć jajko ugotowane na twardo i przy pomocy foli uformować kulkę zamykając jajko i szpinak w środku.. delikatnie wyjąć i opanierować w sezamie , smażyć ze wszystkich stron w nieco głębszym oleju .. ok 1 cm od dna.
Podawać z ryżem na sypko. świeżymi pomidorami i sałatą .. dodatkowo podać łyżeczkę chrzanu wasabi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.