Wołowina w sosie sojowym z warzywami i ryżem
+ 2 surówki
wołowina 500 gr
1 cebula ok 130 gr
ogórek 100 gr
biała rzepa 100 gr
papryka czerwona 60 gr
1 mała chili
1 łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku
2- 3 grzyby mun
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
200 ml bulionu
1 łyżka wódki
pół kapusty pekińskiej
pół cebuli
koperek świeży
150 gr ogórka
50 gr czerwonej papryki
100 gr białej rzepy
oliwa 2 łyżki
sos imbirowy z soją 2 łyżeczki
cukier sól
sok z cytryny
oliwa
Wołowinę włożyć do osolonego wrzątku, gotować ok 15 -20 min. Wyjąć i ostudzić. Pokroić w paski ok 5 cm długie 1 cm szer. Grzyby wcześniej namoczone ugotować , pokroić w paski .. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Przysmażyć i dodać mięso, imbir, cukier, sos sojowy i paprykę pokrojoną w paseczki oraz chili drobniutko posiekaną i grzyby. Przysmażyć kilka minut, a kiedy zacznie odparowywać podlać bulionem dodać wódkę i dusić do miękkości. Ogórki i rzepę pokroić w 5 cm paski i dodać pod koniec duszenia. Wymieszać i potrzymać na ogniu ok 5 min. Pozostawić na ok 10 min pod przykryciem.
przygotować surówki
1- Kapustę posiekać i wymieszać z pokrojoną w pół talarki cebulą i drobniutko posiekanym koperkiem doprawić 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli, oliwą (ok 1 łyżka) i sokiem z cytryny.
2- Ogórek rzepę i paprykę pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, doprawić 1łyżeczką cukru, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami sosu imbirowego 1 łyżką oliwy szczyptą soli
wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
pysznie podana!
OdpowiedzUsuń