Pyszna i aromatyczna zupa chińska z własoręcznie
robionym makaronem ryżowym
1 pierś z kurczaka
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka imbiru
pieprz
sól
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka pędów bambusa
grzyby.. 4-5
0,5 l bulionu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki sosu imbirowego z soją
na makaron
1 szkl mąki ryżowej
woda
przygotować makaron;
Mąkę przesypać do miski i po trochu dolewać wodę , mieszać łyżką a potem zgnieść w jednolite ciasto. Rozwałkować cienko i kroić na dowolne kluseczki .
Ugotować we wrzątku.
Mąkę ryżową otrzymałam po zmieleniu płatków ryżowych błyskawicznych.
Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, posypać imbirem, polać olejem sezamowym i sosem sojowym , posypać pieprzem..
Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w kosteczkę, Na łyżce oleju przysmażyć marchewkę z cebulą, dodać pędy bambusa, i zamarynowaną pierś, przysmażyć wszystko ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać grzyby( ja dałam nasze polskie mrożone opieńki z braku grzybów mun) i gotować ok 10 min. Na koniec dodać koncentrat i doprawić sosem imbirowym z soją , wymieszać, podawać z makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.