Gorące i aromatyczne danie na zimowy obiad
600 gr karkówki lub łopatki
puszka pomidorów w przecierze
15 ziaren jałowca
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki kolendry
szczypta ziół prowansalskich
8 oliwek zielonych
150 gr pieczarek
tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na dużą kostkę o boku ok 5-6 cm Przyrumienić z każdej strony.
Podlać 1 szkl wody i dodać przyprawy, jałowiec lekko rozgnieciony, kolendrę, sól, pieprz i czosnek. dusić pod przykryciem ok 30 min. Dodać lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem pomidorowym, przyprawić ziołami prowansalskimi i dusić do miękkości mięsa.
Pod koniec odparować i dodać pokrojone w krążki oliwki.
Pieczarki oczyścić wypłukać pod bieżącą wodą, kiedy są duże przekroić na pół, osuszyć i przyrumienić na tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu. Przykryć na kilka minut pokrywką i poddusić nieco.. po czym odparować.
Podawać z ryżem i papryką konserwową, Pieczarki można nadziać na wykałaczki i wbić je w mięso dla efektu wizualnego.
Przepis opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.