400 gr opieniek (mogą być mrożone)
1 cebula
pół szkl mleka
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
300 gr mięsa mielonego
1 jajko
szczypta estragonu
natka pietruszki
szczypta majeranku
3 łyżki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
100 gr grzybków, pół posiekanej cebuli przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mięso wymieszać z przysmażonymi grzybkami, jajkiem przyprawami ( sól,pieprz,estragon,majeranek)
i 1 łyżką bułki tartej. Z przygotowanej masy robić małe kotleciki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na tłuszczu z obu stron.
Na łyżce oleju przyrumienić posiekaną cebulkę, dodać 300 gr opieniek podlać mlekiem i zagotować, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu , wymieszać i zagotować, Doprawić solą i pieprzem. Kotleciki podawać z duszonymi opieńkami i dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.