Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 grudnia 2010

Sajgonki z czerwoną soczewicą












papier ryżowy 1 op

nadzienie
100 gr czerwonej soczewicy
10 gr grzybów mun
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu teriyaki
1 jajko
1 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki ziarna sezamu
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić. Grzyby mun namoczyć i ugotować .
Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy. Wymieszać nadzienie .. Papier ryżowy moczyć króciutko ok 2 sek w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki. Układać luźno. Po czym smażyć w głębokim oleju.
Podawać z makaronem i sosem, lub ryżem i sałatką.




Dodatkowo można przygotować szybki os pikantny .. Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodać 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko pilantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego.. zagotować i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...