Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 stycznia 2011

Łopatka ze śliwką i duszone ziemniaczki



700 gr łopatki
150 gr suszonych śliwek
szczypta rozmarynu
szczypta ziół prowansalskich
szczypta czosnku granulowanego
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

rękaw do pieczenia mięs

ziemniaczki duszone

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
pół szkl wody


Przygotować podłużny kawałek łopatki, długim ostrym nożem wyciąć otwór przez całą długość i napchać do otworu suszonych śliwek. Wszystkie składniki przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć dokładnie mięso. Włożyć do rękawa, zawiązać i odłożyć na ok 2 godziny.. Piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok 220 st

Przygotować ziemniaczki.
Cebulę przyrumienić na oleju, w głębokiej patelni z pokrywką . Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, lekko przemieszać i posypać przyprawami, podlać wodą , przykryć dusić ok 40 min pod przykryciem od czasu do czasu przemieszać.

Przed podaniem mięso pokroić w grube plastry i podawać z gorącymi ziemniaczkami.. dodatkowo dowolna surówka lub sałatką ze słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...