ok 1,5 kg mąki
0,75 litr mleka
8 dkg masła
5 dkg drożdży
4-5 żółtek
2 łyżki alkoholu
cukier
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki, dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.. wyjąć ciasto po trochu na stolnicę. Formować pączki obwarzanki lub inne, odstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.