na ciasto
450 gr mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
300 ml wrzątku
400 gr wieprzowiny
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 marchewka
1 cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
szczypta soli
pieprz do smaku
łyżeczka cukru
natka pietruszki
natka selera
szczypta oregano
szczypta bazylii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
sos meksykański łowicz
Mięso pokroić w kostkę, przyrumienić na teflonowej patelni bez tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę marchewkę podlać niewielką ilością wody dodać przyprawy i dusić do miękkości, w razie potrzeby dolać wody. Pod koniec dodać fasolę i kukurydzę oraz koncentrat.. wymieszać i poddusić kilka minut. Dodać natkę pietruszki i selera.
ciasto
mąkę wymieszać z olejem i solą zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
Wałkować cienko jak na pierogi, kroić w kwadraty o boku 13-14 cm
Nakładać farsz i zawijać w ruloniki.. mozna lekko sklejac smarując brzeg jajkiem.
Smażyć ze wszystkich stron podawać polane sosem meksykańskim Łowicz podgrzanym na gorąco z dodatkiem natki pietruszki.
pysznie aromatycznie.
OdpowiedzUsuńi talerz bardzo mi się podoba.
łowicz i meksyk super kombinacja:)
OdpowiedzUsuń