schab ok 400 g
200 g grzybów mrożonych
1 cebula
300 ml jogurtu
100 gr sera białego
2 ząbki czosnku
szczypta oregano
sól
pieprz
3 łyżeczki chrzanu
sok z cytryny
kilka łyżek oleju
sos meksykański Łowicz
5 średnich ziemniaków.
garść natki pietruszki
Schab pokroić w plastry, rozbić przekroić na pół .. posmarować cienko chrzanem, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ok 10 min w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i wyłożyć plastry ziemniaków.
Na ziemniakach ułożyć roladki.
Grzyby przysmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę, dodać sos meksykański Łowicz i zagotować, dodać natkę pietruszki. Wylać na wierzch naszej zapiekanki.
Jogurt wymieszać z serem i drobno posiekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem i oregano. Wyłożyć na wierzch zapiekanki, Przykryć i zapiekać ok 1 godzinę z temp 200 st. Pod koniec pokrywę można zdjąć i bardziej przyrumienić. Posypać szczypiorkiem i podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.