Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
23 marca 2011
Zupa gulaszowa z kluskami kładzionymi
200 g mięsa z łopatki
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
łyżka suszonej jarzynki
sól
pieprz
listek laurowy
4 łyżki sosu meksykańskiego Łowicz
1 łyżka koncentratu
przyprawa do gulaszu
na kluski
5 łyżek mąki
szczypta soli
woda
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu skropić oliwą i odstawić na ok 2 godziny, Po tym czasie wrzucić na patelnię i przyrumienić ze wszystkich stron na ostrym ogniu . Przełożyć do garnka . zalać ok 1,5 l wody , dodać marchewkę, cebulę, suszoną jarzynkę i listek laurowy. Gotować ok 30 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do zupy, po 10 minutach dodać sos Łowicz i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Z mąki soli i wody przygotować dość gęste ciasto na kluski. Kiedy ziemniaki są już miękkie łyżką kłaść niewielkie kluski. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Posypać natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.