600 g nerek
150 g pieczarek
2 cebule
majeranek
szczypta chili
szczypta pieprzu
listek laurowy
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta ziół prowansalskich
200 ml śmietany
sól do smaku
5-6 łyżek bulionu
tłuszcz do smażenia
Nerki oczyścić dokładnie z białych żyłek w środku, długo płukać pod bieżącą wodą.
Zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Nerki ponownie wypłukać. Zalać czystą wodą i zagotować, odlać wodę i jeszcze raz zagotować kilka minut.
Wodę z pianą odlać, nerki przepłukać, garnek umyć, zalać ponownie czystą wodą i ugotować, ok 30 min z listkiem laurowym.
Pieczarki i cebulę pokroić niezbyt drobno przysmażyć na oleju i dodać pokrojone na plasterki nerki i przyprawy.
Smażyć ok 15 min podlać bulionem, odparować i na koniec dodać śmietanę, wymieszać i chwilkę potrzymać jeszcze na ogniu.
podawać z pieczywem i ogórkiem konserwowym.
oj zjadlabym.. ostatni raz jadlam pyszne cynaderki z w pewnym barze jeszcze za PRL. niestety to jest jedyna rzecz z podrobów jakiej nie opanowałam czyli czyszczenie nerek.
OdpowiedzUsuń