Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 kwietnia 2011

Grzybowe rozmaitości na majówkę








nadzienie
1 kg grzybów mrożonych mieszanych
2 cebule
tłuszcz do smażenia
4-5 ząbków czosnku
szczypta estragonu
sól
pieprz
2 łyżki sosu chińskiego chili
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
garść szczypiorku


ciasto
900 g mąki
4 łyżki cukru
3 jajka
10 dkg drożdży
400 ml śmietany 18%
150 g margaryny Kasia

Grzyby rozmrozić, ugotować we wrzątku, jeśli były gotowane to nie trzeba już gotować.
Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić i dodać grzyby i przyprawy a także posiekany czosnek.
Dusić do odparowania. Wystudzić i dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i jajko wymieszać .

Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wałkować na ok 0,5 cm i robić różne kształty pasztecików nadziewanych grzybkami. Jeśli robimy babeczki to można na każdej położyć plasterek mozzarelli.
Smarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 180 st ok 20 min do ładnego zrumienienia.


Podawać z czerwonym barszczykiem ..



Można też ciasto nadziewać jabłkami i upiec słodkie sakieweczki.









Przepis opublikowany w




1 komentarz:

  1. Ale narobiłaś mi apetytu na te grzybowe frykasy.Mniam, mniam...koniecznie muszę zrobić.
    Miłej majówki życzę.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...