Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 kwietnia 2011

Rolada ze śliwkami duszona w warzywach


600 gr wieprzowiny (łopatka)
śliwki suszone (garść)
szczypta gorczycy białej
szczypta kolendry
szczypta kminku
szczypta majeranku
szczypta papryki
pieprz
ziele angielskie
szczypta gałki muszkatołowej
500 ml bulionu
3-4 marchewki
1 czerwona cebula
kilka ziaren jałowca
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki
tłuszcz do smażenia.
2 łyżeczki koncentratu
pół łyżeczki słodkiej papryczki

Wieprzowinę przekroić tak by powstał jeden duży płat, Przyprawy oprócz jałowca wymieszać i najlepiej utłuc w moździerzu, posypać mięso.
Ułożyć na mięsie śliwki i rodzynki, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami lub obwiązać mocnym sznurkiem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladę dookoła, dodać cebulę grubo pokrojoną , przysmażyć chwilę i podlać bulionem.
dodać sos sojowy i jałowiec, oraz pokrojone w słupki marchewki. Dusić pod przykryciem ok godzinę, od czasu do czasu obracać roladę.
Pod koniec wyjąć roladę i marchewki, dodać koncentrat i papryczkę (można wyłowić jałowiec) Podprawić sos rozrobioną w odrobinie wody mąką i zmiksować sos blenderem.
Rolady podawać z duszoną marchewką i kluskami śląskimi krojone w plastry, polewać sosem.



Przepis opublikowany w




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...