Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 maja 2011

Gulasz z ziemniakami




600 g mięsa wieprzowego (łopatka)
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
1 puszka kukurydzy
3 pomidory
jałowiec
kolendra
rozmaryn
gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwy
0,5 l bulionu
1 słoik sosu do spaghetti Łowicz
garść szczypiorku





Mięso pokroić w drobną kostkę posypać przyprawami, skropić oliwą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso i pokrojoną cebulę, podsmażyć ok 15 min. Ziemniaki obrać pokroić niezbyt drobno i ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić. Do mięsa dodać pokrojoną w grube plasterki marchewkę, podlać bulionem i gotować ok 20 min. Dodać pokrojone pomidory bez skórki, i dalej gotować ok 15 min, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodać kukurydzę, obgotowane ziemniaki i sos Łowicz ze słoika. Wymieszać i pogotować jeszcze ok 15 min na wolnym ogniu.Posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...