Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
19 czerwca 2011
Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach
3 kotlety z karkówki
garść mieszanych bakalii
4 łyżeczki jarzębiny w syropie
pół szkl wina czerwonego
sól
szczypta bazylii
2 ząbki czosnku
czerwona słodka papryka
2 łyżeczki cukru lub miodu
tłuszcz do smażenia
Plastry mięsa rozbić trochę tłuczkiem, posypać papryką solą i pieprzem, Rozgrzać tłuszcz na patelni i przysmażyć mięso z obu stron, przełożyć do naczynia do duszenia, resztki tłuszczu przepłukać winem i podlać mięso, dodać jarzębinę, i posiekane bakalie, sól i pieprz i posiekany czosnek. Dusić ok 20 min. w razie potrzeby dodać odrobinę wody, pod koniec dodać cukier i lekko odparować tak by sos z bakaliowy był kleisty ale nie płynny. Doprawić do smaku
Danie podawać z ciemnym ryżem i mizerią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pysznie podane!
OdpowiedzUsuń