ser biały mielony 1 kg
1 cytryna
4 żółtka
1 szkl cukru
aromat cytrynowy
1 op żelatyny (na 2,5l)
dodatkowo
1 galaretka czerwona
2 galaretki żółte
białe porzeczki
duże op. herbatników
Zelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody. Żółtka ubić z cukrem, dodać po trochu ser, ciągle ubijać, dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę okrągłą lub kwadratową wyłożyć herbatnikami polać małą ilością masy serowej, rozsmarować i położyć szybko drugą warstwę herbatników. Wylać masę serową, wyrównać i wystudzić. Galaretkę czerwoną rozrobić i zastudzić w prostokątnym naczyniu tak by potem łatwo pokroić ją na paski. Na serniku ułożyć równomiernie pokrojoną w paski galaretkę, pomiędzy paski galaretki ułożyć gałązki białych porzeczek i delikatnie zalać przestudzoną żółtą galaretką rozrobioną w 800 ml wody..
A co z białkami?
OdpowiedzUsuń