Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 lipca 2011

Ciasto jagodowe z bezą





2 szkl mąki
pół margaryny
pół szkl cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany

na bezę
1 szkl białek
1 szkl cukru
1 budyń cytrynowy

dodatkowo
1 szkl jagód

Składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę o rozmiarach 30x22 lub średnią tortownicę posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
Ciasto rozwałkować i położyć na dnie blaszki, naciągając brzegi ok 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st. piec do zrumienienia ok 20 min. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i jeszcze ubijać. Na koniec dodać budyń.

Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać jagodami i rzędami wycisnąć z rękawa cukierniczego duże beziki. Wstawić do piekarnika ponownie i obniżyć temp do ok 100 st. po ok 40 min. podnieść temp do 150 st i lekko przyrumienić beziki. ok 15 min.

2 komentarze:

  1. super! Tu w ogóle jest tyle pysznych smakołyków.Zaglądam tu co dziennie!:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowymaja 21, 2012

    CIEKAWY PRZEPIS MAM ZAMIAR ZARAZ GO ZROBIĆ


    KASIA

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...