na 3 osoby
makaron duże muszle
6-7 szt na osobę
pierś z kurczaka podwójna
pół papryki czerwonej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
papryczka słodka mielona
1 łyżka suszonych pomidorów
tłuszcz do smażenia
żółty ser do posypania
chiński sos słodko pikantny
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wypłukać w zimnej wodzie i rozłożyć by muszle się nie posklejały.
Mięso pokroić w kostkę możliwie drobną. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz mięso. Mieszać aż się zetnie i nie będzie się już sklejać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i doprawić do smaku papryczką, dodać również suszone pomidory i mieszając smażyć aż wszystko się przyrumieni.
Nadzieniem nadziać muszle, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia sera i podgrzania. Podawać polane chińskim sosem słodko kwaśnym.
Drugi pomysl na muszle .. np kiedy nam trochę zostanie
Muszle pod beszamelem zapiekane..
Włożyć muszle do kamionkowych miseczek. Z 2 łyżek masła i 3 łyżek mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać stopniowo ok 1 szkl mleka, doprawić solą i pieprzem oraz imbirem. Zmiksować sos blenderem.
Sosem zalać muszle w miseczkach .. położyć na każdej plaster pomidora i posypać żółtym tartym serem oraz odrobiną oregano i zapiec.
Przepis opublikowany w
smakowite przepisy :)
OdpowiedzUsuńa może zna Pani przepis na dobrą zupę rybną :)
pozdrawiam serdecznie Beata