Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 sierpnia 2011

Szarlotka z kruszonką, pianką i lukrem

na ciasto
3 szkl mąki
pół margaryny
pól szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
4 żółtka

na kruszonkę
2 szkl mąki
pół szkl cukru
pół margaryny
1 żółtko
szczypta cynamonu

pianka z jabłkami
1,5 kg jabłek
cynamon
3/4 szkl cukru
5 białek
2 kisiele cytrynowe

na lukier
3/4 szkl cukru
3-4 łyżki wody
sok z połowy cytryny



Ciasto zagnieść, i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiany kolor ok 20 min w temp 200 st.
Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z margaryną, cukrem, cynamonem i żółtkiem.
Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałeczki zasypać kisielem i cynamonem, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i jeszcze ubijać aż piana stanie si bardzo sprężysta. Dodać pianę do jabłek, wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch posypać kruszonką.
Całość piec ok 40 min.
Po wystudzeniu ciasta przygotować lukier. Wsypać cukier do naczynia, zalać niewielką ilością wody tak by powstała gęsta cukrowa masa. Wstawić na ogień i gotować syrop do nitki. Dodać sok z cytryny i ucierać łyżką az masa zacznie gęstnieć i stanie się biała. Szybko polać szarlotkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...