Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 sierpnia 2011

Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pieczarkami






600 g ziemniaków
300 g karkówki
100 g pieczarek
pół cebuli
100 g kolorowej papryki
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta majeranku
600 ml beszamelu
ser żółty do posypania
tłuszcz do smażenia

na sos
dwie łyżki posiekanej papryki
2 łyżki koncentratu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
200 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
pół szkl wody
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz


Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry, Włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować ok 10 min. Odcedzić i ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Mięso pokroić w cieniutkie plasterki i przysmażyć z obu stron na brązowy kolor. Odłożyć. Na patelnię dodać odrobinę tłuszczu i włożyć warzywa i pieczarki.
Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki i pieczarki w plasterki i przysmażyć, do smaku dodać sól pieprz i zioła. Wyłożyć równomiernie na ziemniakach. Polać beszamelem i posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st . ok 30-40 min.

Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...