600 g ugotowanej fasoli Jaś
400 g ugotowanych ziemniaków
sól
pieprz
jajko
1 cebula
tłuszcz do smażenia
na ciasto
900 g mąki
600 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Fasolę i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa, cebulę drobno posiekać i przyrumienić na tłuszczu, dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dobrze wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i olejem zalać wrzątkiem i mieszać łyżką .. kiedy przestygnie, zgnieść na plastyczne ciasto
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia
Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i cebulką
400 g ugotowanych ziemniaków
sól
pieprz
jajko
1 cebula
tłuszcz do smażenia
na ciasto
900 g mąki
600 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Fasolę i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa, cebulę drobno posiekać i przyrumienić na tłuszczu, dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i dobrze wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i olejem zalać wrzątkiem i mieszać łyżką .. kiedy przestygnie, zgnieść na plastyczne ciasto
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia
Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i cebulką
takiego nadzienia jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie.
OdpowiedzUsuńA ja jadłam je od dzieciństwa . Jeszcze moja babcia takie robiła :) są pyszne .. Ziemniaki daje sie po to by nie były zbyt ciężkie od samej fasoli. polecam
OdpowiedzUsuń