500 g oczyszczonej dyni
300 g mąki
4 jajka
200 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g margaryny Kasia
100 g rodzynek
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę Kasia, suche składniki rodzynki i startą dynię, dobrze wymieszać. Formę keksówkę nasmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę temp ok 180 st.
Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Upieczone po raz drugi w brytfance o wym 20x30 cm na papierze do pieczenia.
Na wierzchu skórka pomarańczowa i trochę syropu pomarńczowego.
więsza proporcja
625 g oczyszczonej dyni
375 g mąki
5 jaj
250 g cukru
1 i 1/4 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
cukier wanilinowy
1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/4 łyżeczka sody
250 g margaryny Kasia
125 g rodzynek
Przepis opublikowany w
wydaje się byc takie pysznie wilgotne, lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńI takie jest. Wilgotne i pyszne ..
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada!!!! na pewno przepyszne jest :)
OdpowiedzUsuńWygląda super - wydaje się być baaardzo wilgotne i aromatyczne. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie to ciacho i chetnie bym go poprobowala:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre!
OdpowiedzUsuń