Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 października 2011

Ciasto z dyni






500 g oczyszczonej dyni
300 g mąki
4 jajka
200 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g margaryny Kasia
100 g rodzynek


Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę Kasia, suche składniki rodzynki i startą dynię, dobrze wymieszać. Formę keksówkę nasmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę temp ok 180 st.
Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec.
























--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upieczone po raz drugi w brytfance o wym 20x30 cm na papierze do pieczenia. 
Na wierzchu skórka pomarańczowa i trochę syropu pomarńczowego.
























więsza proporcja


625 g oczyszczonej dyni
375 g mąki
5 jaj
250 g cukru
1 i 1/4 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
cukier wanilinowy
1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/4 łyżeczka sody
250 g margaryny Kasia
125 g rodzynek

Przepis opublikowany w



6 komentarzy:

  1. wydaje się byc takie pysznie wilgotne, lubię takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie jest. Wilgotne i pyszne ..

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wyglada!!!! na pewno przepyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super - wydaje się być baaardzo wilgotne i aromatyczne. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi sie to ciacho i chetnie bym go poprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...