Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 października 2011

Czeskie knedliki





300 g bułki, mogą być kajzerki
300 g mąki
4 jajka
1 szkl mleka
szczypta soli
1 cebula
garść natki pietruszki
łyżka oleju
trochę masła do smażenia grzanek

na sos
1 papryka
1 pomidor
pół cebuli
szczypta bazylii
szczypta oregano
szczypta majeranku
szczypta czubricy czerwonej
sól
pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyzka oleju
3/4 szkl bulionu


Bułkę pokroić w kostkę, przyrumienić na maśle partiami, Również na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzanek.
Następnie dodać mąkę mleko jajka natkę pietruszki, sól i wymieszać ciasto.
Folię aluminiową posmarować lekko olejem i nałożyć 3 równe porcje na osobne kawałki.
Zawinąć dokładnie w rulony zacisnąć brzegi i obwiązać nitką.
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć knedliki i gotować ok 45 min.

Przygotować sos.
Do rondelka podlać łyżkę oleju wrzucić posiekaną drobno cebulę, pokrojone pomidory i paprykę, podsmażyć chwilkę i podlać bulionem dodać przyprawy i gotować ok 15 min. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem do smaku.

Po wyjęciu położyć na ok 10 min by odparowały. Rozwinąć i kroić w plastry. Polewać sosem.
Knedliki można podać z gulaszem.

2 komentarze:

  1. Olać diety, figurę i kalorię, ja uwielbiam knedlkiki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdybys nie napisała ze to sa knedliki nigdy bym nie zgadla, wygladaja jak fajna kolorowa miesna rolada.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...