Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
11 października 2011
Roladka z pieczarkami
ładny kawałek łopatki lub szynki ok 600 g
250 g pieczarek
pół cebuli
2 ząbki czosnku
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta bazylii
szczypta papryki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki oleju
Mięso wypłukać i cienkim nożem do filetowania przeciąć dookoła tak by powstał płat o grubości ok 1 cm.. lekko rozklepać młotkiem do mięsa.
Pieczarki umyć, część równych rozmiarem nadziać na długi szpikulec do grilla a resztę posiekać drobno i przyrumienić na łyżce oleju razem z czosnkiem i cebulą. Wystudzić i wymieszać z jajkiem i przyprawami; zielem angielskim, papryką, bazylią , do smaku dodać sól i pieprz. Dodać jajko i tartą bułkę i dobrze wymieszać masę. Rozsmarować na płacie mięsa . Wzdłuż ułożyć szpikulec z pieczarkami i zawinąć całość spinając wykałaczkami lub opleść sznureczkiem. Stabilnie spiętą roladkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wyjąć szpikulec ze środka. Posypać przyprawą do wieprzowiny, skropić olejem i piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym ok 200 st. Kroić na plastry, podawać z mizerią i ryżem lub frytkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smaczny kawalek mieska:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń