Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 października 2011

Roladka z pieczarkami



ładny kawałek łopatki lub szynki ok 600 g
250 g pieczarek
pół cebuli
2 ząbki czosnku
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta bazylii
szczypta papryki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki oleju

Mięso wypłukać i cienkim nożem do filetowania przeciąć dookoła tak by powstał płat o grubości ok 1 cm.. lekko rozklepać młotkiem do mięsa.
Pieczarki umyć, część równych rozmiarem nadziać na długi szpikulec do grilla a resztę posiekać drobno i przyrumienić na łyżce oleju razem z czosnkiem i cebulą. Wystudzić i wymieszać z jajkiem i przyprawami; zielem angielskim, papryką, bazylią , do smaku dodać sól i pieprz. Dodać jajko i tartą bułkę i dobrze wymieszać masę. Rozsmarować na płacie mięsa . Wzdłuż ułożyć szpikulec z pieczarkami i zawinąć całość spinając wykałaczkami lub opleść sznureczkiem. Stabilnie spiętą roladkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wyjąć szpikulec ze środka. Posypać przyprawą do wieprzowiny, skropić olejem i piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym ok 200 st. Kroić na plastry, podawać z mizerią i ryżem lub frytkami.

2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...