1 kg mąki
7 dkg drożdży
1 szkl cukru
5 jajek
250 g masła
250 g smalcu
1 szkl śmietany
aromat śmietankowy
marmolada
Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem, dodać cukier jajka aromat i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło.
Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować blaszki do pieczenia i piekarnik.
Ciasto wałkować cienko, posmarować marmoladą i kroić w kwadraty o boku ok 5 cm. zwijać po przekątnej i formować rogaliki, lub zwijać dwa razy na szerokość noża, odcinać pasek i kroić na równe kawałeczki i układać na posmarowanych blaszkach
Piec w piekarniku nagrzanym na 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem
Uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Do tego mają strasznie sympatyczny kształt :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com