Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 grudnia 2011

Karkówka ze śliwką z szynkowaru



1 kg karkówki
suszone śliwki
przyprawy do karkówki Prymat







Karkówkę umyć osuszyć i poodcinać niepotrzebne skrawki tak by miala ladny kształt. Przy użyciu długiego ostrego noża wyciąć wewntrz otwór, w który wcisnąć tyle sliwek suszonych ile tylko wejdzie, Karkówkę natrzeć przyprawą, włożyć do woreczka i wcisnąć do szynkowaru. Wstawić do lodówki na 12 godzin. W wysokim garnku przygptować wodę tyle by góra szynkowaru nie byla zanurzona. Wstawić szynkowar i nastawić na ogień. Temperatura parzenia nie moze przekroczyć 95 st. Ustawić ogień tak by od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza i tak utrzymać półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody. Kiedy wystygnie wstawć do lodówki. Po dokladnym schłoedzeniu wyjąć ostrożnie i zdjąć woreczek. Kroić na plastry.

4 komentarze:

  1. Czy szynkowar to to samo co szybkowar??
    Bo sie pogubiłam.
    Danie wygląda super:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie nie.. szynkowar to cos zupelnie innego :) latwo znaleźć np na allegro

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze schab nadziewałam śliwką... ale z karkówką widzę, że całkiem nieźle się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...