1 kg karkówki
suszone śliwki
przyprawy do karkówki Prymat
Karkówkę umyć osuszyć i poodcinać niepotrzebne skrawki tak by miala ladny kształt. Przy użyciu długiego ostrego noża wyciąć wewntrz otwór, w który wcisnąć tyle sliwek suszonych ile tylko wejdzie, Karkówkę natrzeć przyprawą, włożyć do woreczka i wcisnąć do szynkowaru. Wstawić do lodówki na 12 godzin. W wysokim garnku przygptować wodę tyle by góra szynkowaru nie byla zanurzona. Wstawić szynkowar i nastawić na ogień. Temperatura parzenia nie moze przekroczyć 95 st. Ustawić ogień tak by od dna odrywaly sie pojedyncze bąbelki powietrza i tak utrzymać półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody. Kiedy wystygnie wstawć do lodówki. Po dokladnym schłoedzeniu wyjąć ostrożnie i zdjąć woreczek. Kroić na plastry.
Czy szynkowar to to samo co szybkowar??
OdpowiedzUsuńBo sie pogubiłam.
Danie wygląda super:-)
nie nie.. szynkowar to cos zupelnie innego :) latwo znaleźć np na allegro
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu....myślałam że to to samo:-)
OdpowiedzUsuńzawsze schab nadziewałam śliwką... ale z karkówką widzę, że całkiem nieźle się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń