Miodowa szynka







ok 600 g mięsa wieprzowego - szynka łopatka
200 ml bulionu
2 marchewki
2 ząbki czosnku

marynata;
1 łyżka marynaty do wieprzowiny Knorr
pół łyżeczki białej gorczycy
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka papryczki czerwonej słodkiej
szczypta tymianku
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu

Mięso oczyścić i umyć, osuszyć. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i natrzeć marynatą mięso. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać głęboką patelnię obsmażyć kawałek mięsa ze wszystkich stron, podlać bulionem dodać pokrojoną marchewkę i czosnek. Dusić pod przykryciem ok 2 godziny a wolnym ogniu. Pod koniec odparować tak by został tylko zagęszczony sos.
Mięso wyjąć, pokroić na plastry, obok ułożyć marchewkę i oblać sosem. Mięso można podać z pyzami ziemniaczanymi, lub pieczonymi ziemniaczkami. Surówka dowolna.

Komentarze

  1. Dla mnie super zestaw. Uwielbiam pyzy(ostatnio zapomniane). Wszystko na półmisku wygląda tak smakowicie, że bezczelnie zrzynam na drugie danie świąteczne. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.