Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 grudnia 2011

Podudzia faszerowane grzybami mun i kaszą




6 szt podudzi z kurczaka
30 g grzybów mun
garść grzybów leśnych suszonych
1 łyżka sosu sojowo grzybowego
1 łyżeczka przypraw chińskich
1 jajko
3/4 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
sól
pieprz
1/4 łyżeczki imbiru
2 marchewki
kawałek pora biała część
1 łyżka oleju
1,5 szkl bulionu

ryż
surówka z kapusty pekińskiej


Podudzia wypłukać, osuszyć i ostrym nożem do filetowania wyciąć ze środka kości.
Przygotować nadzienie. Grzyby mun razem z grzybami leśnymi ugotować ok 15 min.
Odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby pokroić w paseczki dodać kaszę, jajko i doprawić przyprawą chińską oraz sosem sojowym, solą pieprzem i imbirem. Wymieszać i nadziać nadzieniem wszystkie podudzia, spiąć jedną lub dwiema wykałaczkami.
Do naczynia frytownicy ActiFry włożyć nadziane podudzia. Marchewkę obrać i pokroić w ukośne plasterki. Por również w ukośne plasterki. Dodać do podudzi.
Posypać przyprawą chińską, dodać łyżkę oleju i pół szkl bulionu. W razie gdyby wczesniej zostało nam troszkę nadzienia to też dodać.
Ustawić minutnik frytownicy na 35 min. W międzyczasie podlać mięso bulionem jeszcze dwa razy.

Upieczone podudzia podać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej, pora, jabłka i marchewki. Dodatkowo podać słodko kwaśny sos chiński.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...