4 ryby ok 1,5 kg ryb dorszowatych
do panierowania
przyprawa do ryb
mąka
sól
pieprz
2-3 jajka
bułka tarta
na marynatę
1 szkl octu
1,5 szkl wody
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Kamis
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kolendry
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek jałowca
1 mała cebula biała
1 cebula czerwona
1 marchewka
Ryby oczyścić pokroić w dzwonka, posypać przyprawą do ryb. Panierować w mące jajku i bułce tartej, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.
Przygotować z podanych składników zalewę. Obie cebule pokroić w plasterki, dodać marchewkę pokrojoną na plasterki, dodać przyprawy i zagotować.
Gorącą zalewą zalać ryby i obłożyć cebulką i marchewką z zalewy, można warstwami.
Pojemnik przykryć i odstawić na co najmniej 3 dni
Pięknie wygląda w tym cebulowym przybraniu:)
OdpowiedzUsuń