składniki na dwa przepisy
nadzienie
2 szkl soczewicy
2 cebule
600 g ugotowanych ziemniaków
sól, pieprz
2 łyżeczki imbiru
szczypta galki muszkatołowej
2 jajka
250 g mięsa mielonego
ciasto na pierogi
900 g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
600 ml wrzątku
ciasto drożdżowe
4 szkl mąki
1 szkl śmietany
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki cukru
5 dkg drożdży
szczypta soli
7 dkg margaryny
Soczewię ugotować w 1 litrze wody , kiedy wciągnie calą wodę, zgasić ogień i pozostawić do wystudzenia pod przykryciem. Cebulkę posiekać i przysmażyc na łyżce oleju.
Ziemniaki soczewicę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka przyprawić do smaku i wymieszać. Do drugiej miseczki odłożyc 500g masy i dodać do niej mięso mielone. wymieszać.
Pierogi z soczewicą i ziemniakami
Do miski wypać mąkę dodc sól i olej, zalać wrząkiem i zagnieść ciasto
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi z nadzienia bez mięsa.
Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z przyrumienioną cebulką lub odsmażane.
Paszteciki z soczewicą i mięsem
Mąkę wsypać do miski, śmietanę rozrobić z drożdżwmi cukrem i jajkami.
Margarynę rozpuścić, Smietanę i margarynę dodać do maki i zagnieść luźne ciasto.
Odstawić na pół godziny. Wałkować na ok 0,5 cm długi pasek ciasta. o szerokosci ok 22 cm. na srodku rozsmarowac pasek nadzienia i zwinąć w rulon. Kroić kawałki ok 7 cm. Odstawić do podrośnięcia. Przed włozeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec ok 30- 40 min w temp 170 st
Kiedyś jadłam pierogi z cieciorką i bardzo mi smakowały, później o nich zapomniałam. Dziękuję za przypomnienie, napewno wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić soczewicę i zadziałam kiedyś z nimi :)
OdpowiedzUsuńMam zapas soczewicy i pewnie coś z nim zrobię (oprócz tarty, którą upiekłam ostatnio), np. takie pyszne pierogi:)
OdpowiedzUsuń