szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru mielonego
szczypta cynamonu
szczypta majeranku
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
do panierowania
3 łyżki bułki tartej
szczypta suszonych pomidorów
szczypta papryki słodkiej
szczypta bazylii
Wszystkie składniki na szaszłyczki wymieszać i wyrobić ręką masę mięsną.
Bułkę tarta do panierowania wymieszać z przyprawami.
Nabierać niewielkie porcje takie jak na małe kotlety i formować wałeczek,
Wzdłuż włożyć patyczek i uformować boki w kształcie prostopadłościanu.
Panierować w panierce i piec na rozgrzanym grillu.
Moje szaszłyczki podałam z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej, z papryką, cebulą i czerwoną fasolą. przyprawiłam odrobiną soli, cukru, szczyptą czubricy zielonej i oliwą.
Pomysłowe;) Taka alternatywa do kotletów mielonych;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Podczas przyjęcia podała męsko z zupa cebulowa
OdpowiedzUsuńGoście byli zachwyceni.
polecam i pozdrawiam
Renia