Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 lutego 2012

Mini szaszłyczki na patyczku


mięso mielone ok 500 g

pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru mielonego
szczypta cynamonu
szczypta majeranku
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
1 jajko
2 łyżki bułki tartej

do panierowania
3 łyżki bułki tartej
szczypta suszonych pomidorów
szczypta papryki słodkiej
szczypta bazylii

Wszystkie składniki na szaszłyczki wymieszać i wyrobić ręką masę mięsną.
Bułkę tarta do panierowania wymieszać z przyprawami.
Nabierać niewielkie porcje takie jak na małe kotlety i formować wałeczek,
Wzdłuż włożyć patyczek i uformować boki w kształcie prostopadłościanu.
Panierować w panierce i piec na rozgrzanym grillu.




Moje szaszłyczki podałam z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej, z papryką, cebulą i czerwoną fasolą. przyprawiłam odrobiną soli, cukru, szczyptą czubricy zielonej i oliwą.




2 komentarze:

  1. Pomysłowe;) Taka alternatywa do kotletów mielonych;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne. Podczas przyjęcia podała męsko z zupa cebulowa
    Goście byli zachwyceni.
    polecam i pozdrawiam
    Renia

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...