300 g makaronu papardele
300 g białej kiełbasy (cienkiej)
150 g papryki
4 łyżki groszku
3 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
2 pomidory
sól
pieprz
pół łyżeczki imbiru
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżka posiekanego pora (zielona część)
szczypiorek lub natka pietruszki
tłuszcz do smażenia
Makaron ugotować na półmiękko, wypłukać i odcedzić.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę, czosnek i por, następnie pokrojoną na kawałeczki kiełbasę. Podsmażyć kilka minut, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i pomidora oraz przyprawy do smaku, poddusić ok 5 min, pod koniec dodać groszek.
Kiedy jest taka potrzeba odparować nieco i dodać makaron. Podgrzać całość, posypać natką lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.