2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki kolendry utłuczonej z pieprzem (kamis)
szczypta tymianku
pół łyżeczki papryki
pół szkl bulionu
szczypta chili
1 puszka pomidorów
Wołowinę wypłukać, osuszyć, pokroić w paseczki ok 4-5 cm, posypać przyprawami, posikanym czosnkiem, dodać oliwę i sos sojowy, wymieszać i odstawić na ok 2 godziny. W tym czasie przygotować kluski śląskie. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę i marchewkę w słupki, dodać wołowinę i przysmażyć mięso z warzywami. Podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu do miękkości ok 1,5 godz. Pod koniec dodać lekko rozdrobnione pomidory, odparować nadmiar płynu. W międzyczasie ugotować kluski śląskie i przygotować surówkę z kapusty kiszonej. Podawać z kluskami polanymi sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.