Zielone naleśniki roti jala
150 g szpinaku
1 szkl mleka
0,5 szkl wody
1 jajko
sól
pieprz
mąka ok 2 szkl
Szpinak zmiksować w kubku do koktajli z jajkiem i mlekiem dodać wodę i mąkę (mąki tyle by ciasto naleśnikowe było lejące).
Wcześniej przygotować sobie kubeczek z dziurkami w dnie.
Na rozgrzanej patelni rozprowadzić kilka kropli oleju i przy pomocy kubeczka z dziurkami nalewać ażurowe wzory.
Smażyć na wolnym ogniu i rolować lub składać .
Pierś z kurczaka w curry
3 połówki piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy
sól
pieprz kolorowy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka curry indyjskiego
2 ząbki czosnku
Pierś z kurczaka ponacinać w kratkę z gładkiej strony, polać oliwą, octem balsamicznym, posypać curry solą i pieprzem, obrócić kilkakrotnie posypać pokrojonym na plasterki czosnkiem i odstawić na ok 2 godziny.
Rozgrzać patelnię do duszenia, położyć kawałki mięsa wlać resztę marynaty i obsmażyć z obu stron. Podlać ok pół szkl wody i pod przykryciem dusić ok 15 min. (zależnie od grubości mięsa)
Groszek i marchewka w śmietanie
1 puszka groszku
300 g marchewki
200 ml mleka
200 ml śmietany
1 łyzka mąki
sól
pieprz
Marchewkę ugotować, pokroić w kosteczkę, dodać groszek osączony z zalewy podlać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do warzyw, dobrze wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Sos pomidorowy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
woda
pół cebuli
szczypta bazylii
szczypta oregano
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju
Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulkę, za chwilę dodać koncentrat i rozrzedzić wodą do takiego stopnia by sos miał dobrą konsystencję sosu. Dodać przyprawy i chwilę pogotować.
Na koniec zmiksować blenderem.
Widzę że wzięło Cię na całego i coraz piękniejsze Twoje koronki:-)
OdpowiedzUsuńHe he superaśnie to wygląda!!
OdpowiedzUsuń