500 g mięsa mielonego z szynki
sól
pieprz
szczypta bazylii
szczypta mielonego ziela angielskiego
pół łyżeczki imbiru
2 jajka
szczypta suszonej papryczki chili
ok 70 g sera mozzarella twardego
pęczek szczypiorku
2-3 ząbki czosnku
1 bułka
bułka tarta do panierowania
Mięso mielone włożyć do miseczki, bułkę zmoczyć w wodzie odcisnąć i rozgnieść w rękach, dodać przyprawy starty na tarce ser, posiekany szczypiorek i zmiażdżony czosnek oraz jajka i dobrze wyrobić masę mięsną, gdyby była za sucha dodać nieco wody i dobrze wymieszać. Formować kotlety okrągłe lub owalne, panierować w tartej bułce. Piec na grillu z obu stron.
Szkoda, że nie mam grilla;(Kotleciki pyszne.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ! :)
OdpowiedzUsuń