ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
nadzienie;
300 g mięsa z drobiu ugotowanego
200 g wieprzowiny ugotowanej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
ugotowany por
pół łyżeczki papryczki
szczypta chili
sól
pieprz
porada; najlepiej ugotować bulion z włoszczyzną i wszystkie składniki uzyskamy na raz.
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i odłożyć do wystudzenia.
Mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, bułkę tartą i jajko, wyrobic masę.
Ciasto wałkować, wykrawać szklanką krążki i lepić pierogi z nadzieniem mięsnym.
Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać polane tłuszczem ze szczypiorkiem lub cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.