500 g karkówki
ok 10 suszonych śliwek
na marynatę;
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta tłuczonej kolendry
szczypta tłuczonego pieprzu czarnego
pół łyżeczki soli
szczypta majeranku
1 łyżka miodu
3 łyżki białego wina
1 łyżka octu balsamicznego
500 g kasztanów jadalnych
brokuł
500 g ziemniaków
Karkówkę umyć, osuszyć , wzdłuż ostrym nożem
zrobić dwa otwory i włożyć w nie śliwki, w razie potrzeby można włożyć więcej.
Produkty na marynatę wymieszać włożyć w nie karkówkę i otoczyć ze wszystkich stron.
Odstawić na kilka godzin, co jakiś czas obracać.
Przed pieczeniem karkówkę włożyć do rękawa i umieścić w naczyniu do pieczenia.
W tym samym czasie przygotować również ziemniaki , obrane przeciąć na ćwiartki lub ósemki,
w drugim naczyniu umieścić ziemniaki, posypać rozmarynem, majerankiem, solą i pieprzem, podlać 2 łyżkami oleju i pół szkl wody, przykryć folią aluminiową szczelnie, (matową stroną do zewnątrz).
Nagrzać piekarnik na ok 220 st , wstawić naczynia i piec ok 1,5 godziny. Kasztany umyć wcześniej i naciąć na czubku ( ja tego nie zrobiłam) na ostatnie pół godziny pieczenia wstawić jeszcze kasztany. W ostatniej fazie ugotować brokuł. Wyjąć wszystkie naczynia z piekarnika, mięso pokroić na plastry ziemniaki przełożyć do półmiska, w osobnej miseczce podać kasztany, brokuł polać sosem z pieczonej karkówki.
ok 10 suszonych śliwek
na marynatę;
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta tłuczonej kolendry
szczypta tłuczonego pieprzu czarnego
pół łyżeczki soli
szczypta majeranku
1 łyżka miodu
3 łyżki białego wina
1 łyżka octu balsamicznego
500 g kasztanów jadalnych
brokuł
500 g ziemniaków
Karkówkę umyć, osuszyć , wzdłuż ostrym nożem
zrobić dwa otwory i włożyć w nie śliwki, w razie potrzeby można włożyć więcej.
Produkty na marynatę wymieszać włożyć w nie karkówkę i otoczyć ze wszystkich stron.
Odstawić na kilka godzin, co jakiś czas obracać.
Przed pieczeniem karkówkę włożyć do rękawa i umieścić w naczyniu do pieczenia.
W tym samym czasie przygotować również ziemniaki , obrane przeciąć na ćwiartki lub ósemki,
w drugim naczyniu umieścić ziemniaki, posypać rozmarynem, majerankiem, solą i pieprzem, podlać 2 łyżkami oleju i pół szkl wody, przykryć folią aluminiową szczelnie, (matową stroną do zewnątrz).
Nagrzać piekarnik na ok 220 st , wstawić naczynia i piec ok 1,5 godziny. Kasztany umyć wcześniej i naciąć na czubku ( ja tego nie zrobiłam) na ostatnie pół godziny pieczenia wstawić jeszcze kasztany. W ostatniej fazie ugotować brokuł. Wyjąć wszystkie naczynia z piekarnika, mięso pokroić na plastry ziemniaki przełożyć do półmiska, w osobnej miseczce podać kasztany, brokuł polać sosem z pieczonej karkówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.