Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 października 2012

Karkówka ze śliwką, pieczone kasztany i brokuł

500 g karkówki
ok 10 suszonych śliwek

na marynatę;
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta tłuczonej kolendry
szczypta tłuczonego pieprzu czarnego
pół łyżeczki soli
szczypta majeranku
1 łyżka miodu
3 łyżki białego wina
1 łyżka octu balsamicznego

500 g kasztanów jadalnych
brokuł
500 g ziemniaków




Karkówkę umyć, osuszyć , wzdłuż ostrym nożem
zrobić dwa otwory i włożyć w nie śliwki, w razie potrzeby można włożyć więcej.
Produkty na marynatę wymieszać włożyć w nie karkówkę i otoczyć ze wszystkich stron.
Odstawić na kilka godzin, co jakiś czas obracać.



Przed pieczeniem karkówkę włożyć do rękawa i umieścić w naczyniu do pieczenia.
W tym samym czasie przygotować również ziemniaki , obrane przeciąć na ćwiartki lub ósemki,
w drugim naczyniu umieścić ziemniaki, posypać rozmarynem, majerankiem, solą  i pieprzem, podlać 2 łyżkami oleju i pół szkl wody, przykryć folią aluminiową szczelnie, (matową stroną do zewnątrz).






Nagrzać piekarnik na ok 220 st , wstawić naczynia i piec ok 1,5 godziny. Kasztany umyć wcześniej i naciąć na czubku    ( ja tego nie zrobiłam) na ostatnie pół godziny pieczenia wstawić jeszcze kasztany.  W ostatniej fazie ugotować brokuł. Wyjąć wszystkie naczynia z piekarnika, mięso pokroić na plastry ziemniaki przełożyć do półmiska, w osobnej miseczce podać kasztany, brokuł polać sosem z pieczonej karkówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...