Kringel estoński |
Ciasto mnie tak oczarowało że musiałam je upiec. Powiem szczerze ze nie spodziewałam się że jest tak łatwe a zarazem smaczne.
KRINGEL ESTOŃSKI http://anoushkaencuisine-pl.blogspot.com/
zdjęcia mojego kringla
Ciasto zrobiłam według przepisu .. na 3 porcje
900 g mąki
3 żółtka
360 ml mleka
6 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
90 g masła
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą . Dodać powoli mleko z drożdżami i roztopione masło, oraz roztarte z łyżeczką cukru żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką w misce i odstawić do wyrośnięcia.
w tym czasie przygotowałam 3 nadzienia.
1 . 50 g masła utrzeć z 1 łyżką cukru i łyżeczką cynamonu
2. 50 g masła utrzeć z utłuczonymi drobno orzechami i 1 łyżką cukru
3. 50 g masła utrzeć z 1 łyżeczką kakao i 1 łyżką cukru
Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienia cieniutko. zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona byla na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieniec i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.
zdjęcia mojego kringla
Ciasto zrobiłam według przepisu .. na 3 porcje
900 g mąki
3 żółtka
360 ml mleka
6 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
90 g masła
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą . Dodać powoli mleko z drożdżami i roztopione masło, oraz roztarte z łyżeczką cukru żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką w misce i odstawić do wyrośnięcia.
w tym czasie przygotowałam 3 nadzienia.
1 . 50 g masła utrzeć z 1 łyżką cukru i łyżeczką cynamonu
2. 50 g masła utrzeć z utłuczonymi drobno orzechami i 1 łyżką cukru
3. 50 g masła utrzeć z 1 łyżeczką kakao i 1 łyżką cukru
Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienia cieniutko. zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona byla na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieniec i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.
Piękny jest !
OdpowiedzUsuńStrasznie mam ochotę na taki smak...
Woww... no jestem pod wrażeniem !
Wyglada naprawde swietnie!
OdpowiedzUsuń:)