Pancakes z dyniowym dżemem |
2 jajka
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki cukru
1 szkl mleka
1 szkl mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki
szczypta soli
Jajka ubić z cukrem i solą, dodać stopniowo mleko wymieszane ze śmietaną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto powinno być dość gęste (konsystencja ciasta na biszkopt)Na małej patelni rozgrzewać łyżkę oleju, nakładać grubo i smażyć na średnim ogniu z obu stron.W oryginale polewamy naleśniki syropem klonowym, czekoladą, posypujemy owocami , polewamy bitą śmietaną. Ja jednak z tej okazji ze mam świeżutki dżem z dyni podaję z ciepłym dżemem dyniowym.
Dżem z dyni? Obstawiam, że jest pyszny :) Zwłaszcza z górą takich pięknych placuszków!
OdpowiedzUsuńmmm.. uwielbiam dżem i konfitury, są pyszne!
OdpowiedzUsuń