Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 listopada 2012

Pierś z nadzieniem i puree ziemniaczane z dynią

2 podwójne piersi z kurczaka
1 jajko
Pierś z nadzieniem i puree ziemniaczane z dynią
garść rodzynek
sól
pieprz czarny
pieprz kolorowy
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta papryki słodkiej
1 łyżka smalcu do smażenia

na pure
Pierś z nadzieniem i puree ziemniaczane z dynią
700 g ziemniaków
ok 400 g dyni 
suszony lub mrożony koperek



Obiad przewidziany na 3 porcje
Podzielić piersi na 4 części jedną pokroić w kosteczkę dodać rodzynki przyprawy i jajko, wymieszać.
3 części przygotować do nadzienia, ostrym nożem wyciąć sporą kieszeń z jak najmniejszym otworem.
(Ja nadzienie włożyłam przy pomocy lejka) ale można wymyślać sposób wedle uznania. 
otwór spiąć wykałaczką. 

Ziemniaki obrać, dodać obraną i pokrojoną na kawałki dynię i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić , za pomocą tłuczka rozgnieść posypując koperkiem. 

Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć nadziewane piersi, smażyć na średnim ogniu na złocisty kolor, pod koniec podlać odrobiną wody , ok 1/3 szkl i poddusić ok 10 min. 


Podawać z puree i surówką z kapusty pekińskiej marchewki i cebuli z dodatkiem śmietany i odrobiny cukru, oraz soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...