1 kaczka ok 2 kg
500 g mięsa mielonego
garść suszonej żurawiny
2 łyżki siekanego imbiru
pół szkl kaszy gryczanej suchej
2 jajka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
marynata do posmarowania kaczki;
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
przyprawa do drobiu
sól
pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
Kaczkę wyluzować z kości. Mięso mielone wymieszać z przyprawami i dodatkami oraz suchą kaszą, jeśli mięso było dość suche należy dodać ok 100 ml wody i dobrze wymieszać. Spiąć szyjkę dokładnie i nadziać wnętrze kaczki. Zeszyć otwór przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią kaczkę .
Kaczkę śmiało można nadziać dzień wcześniej i odłożyć do lodówki.
Przed pieczeniem włożyć kaczkę do rękawa spiąć obie strony i nakłuć igłą w 3 miejscach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 1 godz. 30 -40 min.
500 g mięsa mielonego
garść suszonej żurawiny
2 łyżki siekanego imbiru
pół szkl kaszy gryczanej suchej
2 jajka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Kaczka nadziewana |
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
przyprawa do drobiu
sól
pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
Kaczka nadziewana |
Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią kaczkę .
Kaczkę śmiało można nadziać dzień wcześniej i odłożyć do lodówki.
Przed pieczeniem włożyć kaczkę do rękawa spiąć obie strony i nakłuć igłą w 3 miejscach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 1 godz. 30 -40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.