Udziec indyczy ze śliwkami w imbirowym sosie |
z kością
garść suszonych śliwek
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta pieprzu
szczypta mielonej kolendry
2 marchewki
pół cebuli
2 łyżki posiekanego korzenia imbiru
1 por
majeranek
bazylia
2 łyżki śmietany
Udziec oczyścić, wyciąć kość ( nie wyrzucać) rozłożyć i lekko ponacinać grubsze mięśnie by płat mięsa był niezbyt gruby, skropić mięso oliwą, octem balsamicznym, lekko osolić, posypać pieprzem i kolendrą, ułożyć śliwki i zwinąć w rulon, (można uprzednio zdjąć skórkę, ja tego nie robiłam) Obwiązać roladę sznureczkiem tak by się nie rozpadła. W głębokiej patelni obsmażyć ze wszystkich stron, podlać 2 szklankami wody, dodać kość wyjętą z udźca, pokrojoną marchewkę, pora, cebulę i imbir, posypać majerankiem i bazylią. Dusić ok 80 min obracając od czasu do czasu.
Mięso wyjąć na talerz, zdjąć sznureczki i pokroić na plastry, kość wyjąć, do wywaru z warzywami dodać śmietanę i zmiksować blenderem na sos.
Podawać z ziemniakami i sałatką, ogórkami konserwowymi itp.
Robiłam podobny - pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńTo musiał być pyszny obiad - zapowiada się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)