Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 stycznia 2013

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
na ciasto:
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
3 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
4 żółtka
1 margaryna 250 g
aromat rumowy

nadzienie;
szklanka poziomek (ja użyłam mrożone)
3 łyżki cukru
300 ml wody
40 g mąki ziemniaczanej

beza
1 szkl białek
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
1 szkl cukru
1 budyń waniliowy

foremki to tarteletek 12 szt o rozm 10 cm ..

Ciasto zagnieść i wylepić foremki. Upiec na złoty kolor ok 20 min w temp 200 st.
Wyjąć i wystudzić.
Poziomki zgnieść widelcem z cukrem dodać wodę i mąkę ziemniaczaną, wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować. Gęsty kisiel wyłożyć na środek ciastek.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać budyń i jeszcze dobrze ubić.
Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą ładną  tylką. Nałożyć ładne kopczyki piany i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st, kiedy stożki zaczną się rumienić , zmniejszyć temperaturę do 175 st i zapiekać ok 20 min.


Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą























Ciasteczka z resztek 

Z resztek ciasta , nadzienia i bezy zrobiłam malutkie przekładane ciasteczka ..

Pyszne i śliczne .. takie na raz w usta :) 



Ciasteczka z resztek

Ciasteczka z resztek

Ciasteczka z resztek






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...