Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą |
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą |
1 szkl cukru pudru
4 żółtka
1 margaryna 250 g
aromat rumowy
nadzienie;
szklanka poziomek (ja użyłam mrożone)
3 łyżki cukru
300 ml wody
40 g mąki ziemniaczanej
beza
1 szkl białek
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą |
1 budyń waniliowy
foremki to tarteletek 12 szt o rozm 10 cm ..
Ciasto zagnieść i wylepić foremki. Upiec na złoty kolor ok 20 min w temp 200 st.
Wyjąć i wystudzić.
Poziomki zgnieść widelcem z cukrem dodać wodę i mąkę ziemniaczaną, wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować. Gęsty kisiel wyłożyć na środek ciastek.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać budyń i jeszcze dobrze ubić.
Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą ładną tylką. Nałożyć ładne kopczyki piany i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st, kiedy stożki zaczną się rumienić , zmniejszyć temperaturę do 175 st i zapiekać ok 20 min.
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą |
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą |
Ciasteczka z resztek
Z resztek ciasta , nadzienia i bezy zrobiłam malutkie przekładane ciasteczka ..
Pyszne i śliczne .. takie na raz w usta :)
Ciasteczka z resztek |
Ciasteczka z resztek |
Ciasteczka z resztek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.