Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 stycznia 2013

Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce






200 g kasztanów jadalnych
400 g białego boczku w cienkich plastrach
brązowy cukier ok 3 łyżki
1 jajko
bułka tarta 
tłuszcz do smażenia




Kasztany opłukać, osuszyć i naciąć na czubku na krzyż. Upiec w piekarniku ok 30 min 200 st.

Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i obrać ze skorupek.
Każdy kasztan owinąć w plaster bekonu i spiąć wykałaczką. 

Rozgrzać tłuszcz w małym naczyniu średnio głęboki. Szybko panierować w ciemnym cukrze, jajku i tartej bułce. Smażyć na ostrym ogniu na złoty kolor pilnując by się nie przypaliły (cukier przyspiesza rumienienie). Zdjąć wszystkie kasztany w rumianej osłonce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 
Tak przygotowane mogą poczekać. 







Kiedy będą potrzebne zapiec ok 20-25 min w temp 200 st . Podawać gorące.Zimne też smakują doskonale.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...