Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 stycznia 2013

Mini szarlotki z bitą śmietaną

Mini szarlotki z bitą śmietaną

Mini szarlotki z bitą śmietaną
ciasto;
1 szkl mąki
1 żółtko
1 łyżka śmietany
50 g margaryny
szczypta proszku do pieczenia

nadzienie;
2 jabłka
2 goździki
kawałek kory cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
pół łyżeczki cynamonu

biszkopt
1 jajko
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia.





Mini szarlotki z bitą śmietaną






Mini szarlotki z bitą śmietaną
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w ósemki włożyć do garnuszka, zalać wodą, dodać goździki i cynamon (można osłodzić wodę) Jabłka gotować 2-3 minuty, wyjąć i osączyć. 
Wystudzone pokroić na kawałeczki niezbyt drobno, dodać cynamon i ciemny cukier, wymieszać.
Mini szarlotki z bitą śmietaną
Przygotować silikonowe foremki do muffinek, nie smarować. Ciasto rozwałkować cienko wycinać krążki i wyłożyć dno i boki foremek. Nałożyć jabłka w całe zagłębienia.
Na wierzch przygotowujemy szybki biszkopt. Ubić jajko z cukrem, dodać proszek i mąkę. Takim ciastem przykryć szarlotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 210 st, piec ok 30 min. Udekorować bitą śmietaną i owocami.






Mini szarlotki z bitą śmietaną




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...