Ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody
4-5 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
10 dkg margaryny
Rozpuścić, miód, margarynę i cukier. Po wystudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części i upiec każdy blat 15-20 minut w 180°C.
Masa:
2 szklanki mleka
0,5 szkl kaszy manny*
1 kostka margaryny
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
alkohol
sok z cytryny
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kaszę manną i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Kaszę manną gotujemy kilka minut , po czym zestawić z ognia i od czasu do czasu mieszać, przykryć folią by przylegała do ugotowanej kaszy, wtedy nie powstanie skórka. Kiedy kasza wystygnie należy utrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce kaszę aż do wyczerpania doprawić do smaku sokiem z cytryny i dodać odrobinę wódki. Taką masą przekładać ciasto. Polać polewą czekoladową.
Pisze się na kawałek ciasta:)
OdpowiedzUsuńZawsze gdy u kogoś widzę ciasto miodowe, od razu cieknie mi ślinka:)
Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Mam podobny przepis na miodownik:)
OdpowiedzUsuńteż robię miodownika z kaszą manną czyli z kremem grysikowym, pyszne jest:)
OdpowiedzUsuń