3 udka
9 małych ziemniaków
na marynatę;
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soli ziołowej
pół łyżeczki czerwonej papryczki
szczypta tymianku
szczypta pieprzu
Marynatę wymieszać i natrzeć nią udka, odstawić na ok 1 godzinę.
Ziemniaki obrać, naciąć w cienkie plasterki ale nie do końca, tak by ziemniak trzymał się na dolnej stronie. W naczyniu wymieszać pół łyżeczki soli ziołowej, szczyptę tymianku, szczyptę oregano 2 łyżki oleju i posmarować ziemniaczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać odrobiną wody.
Wszystko razem wstawić do piekarnika, naczynie z udkami i naczynie z ziemniakami. Udka również podlać wodą, od czasu do czasu polewać udka i ziemniaczki.
Piec ok 1,5 godz w temp ok 210 st
Do pieczonych udek i ziemniaczków podałam sałatkę z papryki, sera feta i oliwek, to wszystko posypane jedynie kolorowymi ziołami do sałatek Kamis.
9 małych ziemniaków
na marynatę;
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soli ziołowej
pół łyżeczki czerwonej papryczki
szczypta tymianku
szczypta pieprzu
Marynatę wymieszać i natrzeć nią udka, odstawić na ok 1 godzinę.
Ziemniaki obrać, naciąć w cienkie plasterki ale nie do końca, tak by ziemniak trzymał się na dolnej stronie. W naczyniu wymieszać pół łyżeczki soli ziołowej, szczyptę tymianku, szczyptę oregano 2 łyżki oleju i posmarować ziemniaczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać odrobiną wody.
Wszystko razem wstawić do piekarnika, naczynie z udkami i naczynie z ziemniakami. Udka również podlać wodą, od czasu do czasu polewać udka i ziemniaczki.
Piec ok 1,5 godz w temp ok 210 st
Do pieczonych udek i ziemniaczków podałam sałatkę z papryki, sera feta i oliwek, to wszystko posypane jedynie kolorowymi ziołami do sałatek Kamis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.