Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 stycznia 2013

Udziec indyczy z piekarnika

Udziec indyczy z piekarnika
1 udziec ok 1 kg
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
ćwierć łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru
2 zabki czosnku zmiażdżone
szczypta kolendry
szczypta pieprzu
szczypta chili suszonej

posypka do drobiu

makaron grube świderki lub penne
4-5 łyżki śmietany kremówki

Udziec indyczy z piekarnika
Z udźca usunąć kość, naciąć i rozłożyć płat . Przygotować marynatę , nasmarować całość zwinąć skórką do zewnątrz i obwiązać sznureczkiem mocno. Posypać wierzch posypką do drobiu i odstawić na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do ok 210 st. Udziec podlać wodą i wstawić na ok półtorej godziny, od czasu do czasu podlewać wytworzonym sosem, w razie potrzeby uzupełnić wodę na dnie.
Ugotować makaron . Odcedzić.
Udziec indyczy z piekarnika
Upieczone mięso wyjąć, Na patelnię wlać 15-20 łyżek sosu z naczynia od pieczonego mięsa, dodać śmietanę i mieszając gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania. Do sosu włożyć makaron i podgrzać.

 Mięso kroić w grube plastry, można polać słodko pikantnym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...