|
Udziec indyczy z piekarnika |
1 udziec ok 1 kg
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
ćwierć łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru
2 zabki czosnku zmiażdżone
szczypta kolendry
szczypta pieprzu
szczypta chili suszonej
posypka do drobiu
makaron grube świderki lub penne
4-5 łyżki śmietany kremówki
|
Udziec indyczy z piekarnika |
Z udźca usunąć kość, naciąć i rozłożyć płat . Przygotować marynatę , nasmarować całość zwinąć skórką do zewnątrz i obwiązać sznureczkiem mocno. Posypać wierzch posypką do drobiu i odstawić na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do ok 210 st. Udziec podlać wodą i wstawić na ok półtorej godziny, od czasu do czasu podlewać wytworzonym sosem, w razie potrzeby uzupełnić wodę na dnie.
Ugotować makaron . Odcedzić.
|
Udziec indyczy z piekarnika |
Upieczone mięso wyjąć, Na patelnię wlać 15-20 łyżek sosu z naczynia od pieczonego mięsa, dodać śmietanę i mieszając gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania. Do sosu włożyć makaron i podgrzać.
Mięso kroić w grube plastry, można polać słodko pikantnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.